Gode råd inden du tager bilen til syn

Trafikuheld er uundgåeligt indimellem, men det skal aldrig være fordi at dit køretøj ikke fulgte reglementet, og vilkårene for god kørsel ikke var i top. Du kan tjekke hvor din bil kan synes, samt hvor høj godkendelsesprocenterne er inde på https://tjekbilsyn.dk/. Nedenfor kan du læse om ting, du kan overveje inden du tager din bil til syn.

Hvornår er det tid til syn?

Først og fremmest, så er det vigtigt at vide hvornår din bil skal synes. Dette behøver du ikke selv gå og huske på. Færdselsstyrelsen vil sende dig en indkaldelse til syn senest otte uger inden tidsfristen for dit syn. Det er dog din egen opgave at bestille en tid hos et autoriseret værksted, og få din bil synet.

Hvis du har købt en ny bil, som ikke er indregistreret endnu, så vil den typisk skulle synes fire år efter indregistreringen. Derefter vil den skulle synes hvert andet år. Det er vigtigt at nævne, at køber du en brugt bil, så går der ikke to år før den skal synes igen. Derfor forhør dig hos sælger, hvornår den sidst er synet.

Bestil et synstjek hos et autoværksted

Ligesom i gymnasiet, hvor man har skriftlige terminsprøver for at eleverne kan lære forholdene og øve sig på at gå til skriftlig eksamen, så kan det være en god ide at tage din bil til et ‘prøve’ synstjekt. Du kan bestille et synstjek hos de fleste autoværksted. Dette kan være en finansielt god ide, da skulle din bil fejle synstjekket, så kan du få fikset tingene inden den officielle synstest. Det koster nemlig at skulle til en ny synstest – derfor er dette en god ide, hvis du ønsker at klare dig sikkert igennem første gang.

Brug din bils kontrollamper

Alt afhængigt hvilken bilmodel og alderen på din bil, så vil den have kontrollamper indbygget i instrumentbrættet. Kontrollampernes formål er at vise om din bils funktioner fungerer som de skal. Derfor er dette et godt sted at starte, hvis du vil lave et hjemme-tjek af din bil (hvilket anbefales at gøre et par gange om året).

Du tjekker om alt fungerer som det skal ved at sætte tænding på din bil, og da vil bilen køre en test på systemerne. Dette ses ved, at når du starter din bil, så vil kontrollamperne lyse op i kort tid, og derefter slukke af sig selv igen. Hvis dette sker hos samtlige kontrollamper, så er alt som det skal være, men hvis nogle af lamperne ikke tænder eller forbliver tændt – så skal der tjekker op på de funktioner.

Ting du selv kan tjekke

Udover kontrollamperne er der adskillige andre ting, som du kan tjekke inden du tager bilen til syn. Du kan starte uden for bilen, og tjekke lygterne. Lysene er en af de nemmeste ting, at tjekke og samtidig også en af de ting, som du selv kan skifte. En defekt pære eller en svag pære kan være med til at du skal omsyn. Din bils instruktionsbog vil kunne oplyse dig om hvordan du skifter bilens pærer. Husk at kontrollere alle lys: tågelygter (foran og bagtil), stoplys og blinklys, samt katastrofelys.

En ting som mange glemmer at tjekke er bilens dæk. Færdselslovgivningen påkræver at dækmønsteret i biler skal være minimum 1,6 millimeter dybe. Det er en god ide at tjekke din bils instruktionsbog for hvordan dæktrykket skal være, da et ukorrekt dæktryk kan føre til ekstra slitage på dækkenes riller. Det er umuligt at undgå slitage på dækkene, så derfor er det en god ide at tjekke inden syn, da hvis du alligevel skal have skiftet dæk, så kan det lige så godt være før synet.

Dernæst kan du tjekke forruden for stenslag og ridser. Hvis stenslagene og ridserne er indenfor førerens synfelt er det en gode ide at få ruden skiftet, da det kan koste dig endnu en synstest. Derudover kan du tjekke om viskerne og sprinklervæsken fungerer. Du kan også tjekket hornet om det virker ved at lytte til en klar og høj tone.

Trafikuheld er uundgåeligt indimellem, men det skal aldrig være fordi at dit køretøj ikke fulgte reglementet, og vilkårene for god kørsel ikke var i top. Du kan tjekke hvor din bil kan synes, samt hvor høj godkendelsesprocenterne er inde på https://tjekbilsyn.dk/. Nedenfor kan du læse om ting, du kan overveje inden du tager din bil til syn.

Hvornår er det tid til syn?

Først og fremmest, så er det vigtigt at vide hvornår din bil skal synes. Dette behøver du ikke selv gå og huske på. Færdselsstyrelsen vil sende dig en indkaldelse til syn senest otte uger inden tidsfristen for dit syn. Det er dog din egen opgave at bestille en tid hos et autoriseret værksted, og få din bil synet.

Hvis du har købt en ny bil, som ikke er indregistreret endnu, så vil den typisk skulle synes fire år efter indregistreringen. Derefter vil den skulle synes hvert andet år. Det er vigtigt at nævne, at køber du en brugt bil, så går der ikke to år før den skal synes igen. Derfor forhør dig hos sælger, hvornår den sidst er synet.

Bestil et synstjek hos et autoværksted

Ligesom i gymnasiet, hvor man har skriftlige terminsprøver for at eleverne kan lære forholdene og øve sig på at gå til skriftlig eksamen, så kan det være en god ide at tage din bil til et ‘prøve’ synstjekt. Du kan bestille et synstjek hos de fleste autoværksted. Dette kan være en finansielt god ide, da skulle din bil fejle synstjekket, så kan du få fikset tingene inden den officielle synstest. Det koster nemlig at skulle til en ny synstest – derfor er dette en god ide, hvis du ønsker at klare dig sikkert igennem første gang.

Brug din bils kontrollamper

Alt afhængigt hvilken bilmodel og alderen på din bil, så vil den have kontrollamper indbygget i instrumentbrættet. Kontrollampernes formål er at vise om din bils funktioner fungerer som de skal. Derfor er dette et godt sted at starte, hvis du vil lave et hjemme-tjek af din bil (hvilket anbefales at gøre et par gange om året).

Du tjekker om alt fungerer som det skal ved at sætte tænding på din bil, og da vil bilen køre en test på systemerne. Dette ses ved, at når du starter din bil, så vil kontrollamperne lyse op i kort tid, og derefter slukke af sig selv igen. Hvis dette sker hos samtlige kontrollamper, så er alt som det skal være, men hvis nogle af lamperne ikke tænder eller forbliver tændt – så skal der tjekker op på de funktioner.

Ting du selv kan tjekke

Udover kontrollamperne er der adskillige andre ting, som du kan tjekke inden du tager bilen til syn. Du kan starte uden for bilen, og tjekke lygterne. Lysene er en af de nemmeste ting, at tjekke og samtidig også en af de ting, som du selv kan skifte. En defekt pære eller en svag pære kan være med til at du skal omsyn. Din bils instruktionsbog vil kunne oplyse dig om hvordan du skifter bilens pærer. Husk at kontrollere alle lys: tågelygter (foran og bagtil), stoplys og blinklys, samt katastrofelys.

En ting som mange glemmer at tjekke er bilens dæk. Færdselslovgivningen påkræver at dækmønsteret i biler skal være minimum 1,6 millimeter dybe. Det er en god ide at tjekke din bils instruktionsbog for hvordan dæktrykket skal være, da et ukorrekt dæktryk kan føre til ekstra slitage på dækkenes riller. Det er umuligt at undgå slitage på dækkene, så derfor er det en god ide at tjekke inden syn, da hvis du alligevel skal have skiftet dæk, så kan det lige så godt være før synet.

Dernæst kan du tjekke forruden for stenslag og ridser. Hvis stenslagene og ridserne er indenfor førerens synfelt er det en gode ide at få ruden skiftet, da det kan koste dig endnu en synstest. Derudover kan du tjekke om viskerne og sprinklervæsken fungerer. Du kan også tjekket hornet om det virker ved at lytte til en klar og høj tone.

Be the first to comment

Leave a Reply