Nyt fund kan hjælpe Parkinsons-patienter

Det forværrer sygdomsforløbet, hvis patienter med Parkinsons sygdom tidligt viser tegn på, at en bestemt del af hjernen bliver nedbrudt. Forskere fra Aarhus Universitet og Aarhus Universitetshospital, står bag undersøgelsen, hvis resultater potentielt kan ændre nuværende praksis og målrette behandlingen af patienterne.

Allerede i den tidligste fase af Parkinsons sygdom viser næsten halvdelen af alle patienter tegn på, at den såkaldte caudate hjernedel bliver brudt ned.

Det viser et nyt forskningsresultat fra Aarhus Universitet og Aarhus Universitetshospital, som lektor Nicola Pavese står bag. Det er ny og vigtigt viden, både for de cirka 800 danskere, der hvert år får Parkinsons sygdom og for de læger, som diagnosticerer og behandler sygdommen.

”Hvis vi tidligt i sygdomsforløbet kan identificere de patienter, der risikerer, at sygdommen udvikler sig hurtigere, kan vi nemmere sætte ind med målrettet behandling,” siger Nicola Pavese.

Dårligere prognose

Når den caudate hjernedel bliver ødelagt så tidligt i sygdomsforløbet, ser det nemlig ud til at have konsekvenser for patienterne senere i livet.

”Prognosen bliver simpelthen dårligere. Det ser ud til, at patienternes kognitive evner bliver svækket hurtigere, flere bliver ramt af depression og får problemer med at gå,” fortæller forskeren.

Studiet er offentliggjort i Journal of Neurology, Neurosurgery & Psychiatry, og er det første af sin slags.

Forskerne analyserede kliniske data fra 397 patienter, der havde haft Parkinsons sygdom i to år eller mindre. De sammenlignede patienternes tilstand i begyndelsen af studiet og fire år senere for at undersøge, hvor fremskreden sygdommen var.

Det er første gang, forskere har undersøgt en så stor gruppe af patienter og hvad det betyder, hvis den caudate hjernedel bliver nedbrudt i de tidligste stadier af Parkinsons sygdom. Tidligere har antagelsen været, at caudat dysfunktion først opstår senere i sygdomsforløbet.

Bag om resultatet

Resultaterne stammer fra The Parkinson’s Progrtession Markers Initiative, en longitudinalundersøgelse,som baserer sig på gentagne målinger af de samme undersøgelsesobjekter.

Nicola Pavese’s forskning er finansieret af Danmarks Frie Forskningsfond.

The Parkinson’s Progrtession Markers Initiative er finansieret af the Michael J. Fox Foundation for Parkinson’s Research, AbbVie, Allergan, Avid, Biogen, BioLegend, Bristol-Myers Squibb, Celgene, Denali Therapeutics, GE Healthcare, Genentech, GlaxoSmithKline, Lilly, Lundbeck, Merck, Meso Scale Discovery, Pfizer, Piramal, Prevail Therapeutics, Roche, Sanofi Genzyme, Servier, Takeda, Teva, UCB, Verily, Voyager Therapeutics og Golub Capital.

Den videnskabelige artikel er offentliggjort i Neurology, Neurosurgery & Psychiatry

Aarhus Universitet: Health

Det forværrer sygdomsforløbet, hvis patienter med Parkinsons sygdom tidligt viser tegn på, at en bestemt del af hjernen bliver nedbrudt. Forskere fra Aarhus Universitet og Aarhus Universitetshospital, står bag undersøgelsen, hvis resultater potentielt kan ændre nuværende praksis og målrette behandlingen af patienterne.

Allerede i den tidligste fase af Parkinsons sygdom viser næsten halvdelen af alle patienter tegn på, at den såkaldte caudate hjernedel bliver brudt ned.

Det viser et nyt forskningsresultat fra Aarhus Universitet og Aarhus Universitetshospital, som lektor Nicola Pavese står bag. Det er ny og vigtigt viden, både for de cirka 800 danskere, der hvert år får Parkinsons sygdom og for de læger, som diagnosticerer og behandler sygdommen.

”Hvis vi tidligt i sygdomsforløbet kan identificere de patienter, der risikerer, at sygdommen udvikler sig hurtigere, kan vi nemmere sætte ind med målrettet behandling,” siger Nicola Pavese.

Dårligere prognose

Når den caudate hjernedel bliver ødelagt så tidligt i sygdomsforløbet, ser det nemlig ud til at have konsekvenser for patienterne senere i livet.

”Prognosen bliver simpelthen dårligere. Det ser ud til, at patienternes kognitive evner bliver svækket hurtigere, flere bliver ramt af depression og får problemer med at gå,” fortæller forskeren.

Studiet er offentliggjort i Journal of Neurology, Neurosurgery & Psychiatry, og er det første af sin slags.

Forskerne analyserede kliniske data fra 397 patienter, der havde haft Parkinsons sygdom i to år eller mindre. De sammenlignede patienternes tilstand i begyndelsen af studiet og fire år senere for at undersøge, hvor fremskreden sygdommen var.

Det er første gang, forskere har undersøgt en så stor gruppe af patienter og hvad det betyder, hvis den caudate hjernedel bliver nedbrudt i de tidligste stadier af Parkinsons sygdom. Tidligere har antagelsen været, at caudat dysfunktion først opstår senere i sygdomsforløbet.

Bag om resultatet

Resultaterne stammer fra The Parkinson’s Progrtession Markers Initiative, en longitudinalundersøgelse,som baserer sig på gentagne målinger af de samme undersøgelsesobjekter.

Nicola Pavese’s forskning er finansieret af Danmarks Frie Forskningsfond.

The Parkinson’s Progrtession Markers Initiative er finansieret af the Michael J. Fox Foundation for Parkinson’s Research, AbbVie, Allergan, Avid, Biogen, BioLegend, Bristol-Myers Squibb, Celgene, Denali Therapeutics, GE Healthcare, Genentech, GlaxoSmithKline, Lilly, Lundbeck, Merck, Meso Scale Discovery, Pfizer, Piramal, Prevail Therapeutics, Roche, Sanofi Genzyme, Servier, Takeda, Teva, UCB, Verily, Voyager Therapeutics og Golub Capital.

Den videnskabelige artikel er offentliggjort i Neurology, Neurosurgery & Psychiatry

Aarhus Universitet: Health

Be the first to comment

Leave a Reply