Ny optælling: Danske sommerfugle dør i massevis

Sommerfuglene får færre og færre levesteder, og vi har allerede mistet flere arter. Heldigvis kan vi gøre flere ting for at redde dem.

Sommerfuglen er en indikator på, om naturen har det godt. Når et areal har mange forskellige sommerfuglearter, ved vi, at der er høj biodiversitet med masser af nektarrige planter, naturlig græsning og godt med lys og gemmesteder.

Derfor er det nedslående, at en helt ny optælling lavet mellem 2014 og 2018 på Sjælland, Lolland, Møn og Falster viser, at bestandene var endnu lavere end forventet – også for de mere almindelige sommerfuglearter.

For eksempel var brunlig perlemorsommerfugl helt almindelig for bare 20 år siden, men i 2018 fandt man kun én population i Nordsjælland, et område hvor sommerfuglen for få år tilbage ellers stortrivedes.

-Vi vidste godt, at der i det store billede er kommet færre sommerfuglearter i Danmark. Men at man på så få år kan se så drastisk en nedgang, var faktisk ret chokerende, siger Emil Blicher Bjerregaard, der er biologistuderende ved Aarhus Universitet og har stået i spidsen for projektet, der har fået støtte af Entomlogisk Fagudvalg, Lepidopterologisk Forening og Schjøtz Christensens Mindefond.

11 ud af vores 77 sommerfuglearter er forsvundet, og 32 arter er truede eller sårbare. Det har forskere fra Aarhus Universitet kortlagt på den danske liste over truede arter, kaldet Rødlisten.

Hjælp sommerfuglene: Tilbyd din have som helle

Der er to store grunde til, at sommerfuglene er i krise: De har for få egnede steder at leve, og der bliver brugt for meget sprøjtegift og gødning.

Danmarks Naturfredningsforening arbejder for bedre forhold for sommerfuglene og andre insekter. Du kan selv hjælpe ved ikke at bruge sprøjtegifte i din have og generelt plante og indrette din have sommerfuglevenligt med de rette levesteder og værtsplanter.

Hvis du tilmelder din have vores projekt Giftfri Have og registrerer som sommerfuglevenlig, får du blandt andet en frøpose og endnu flere råd om, hvordan du gør din have til sommerfugleparadis.

-Haven er et lille økosystem med insekter, fugle og smådyr. De samspil ødelægger man, hvis man sprøjter. For sommerfuglene er de giftfrie haver enormt vigtige, fordi den virker som et tiltrængt helle for en sommerfugl, som måske har fløjet langt for at finde sund natur, siger Gitte Holmstrup, projektleder for Giftfri Have.

Sommerfuglene får færre og færre levesteder, og vi har allerede mistet flere arter. Heldigvis kan vi gøre flere ting for at redde dem.

Sommerfuglen er en indikator på, om naturen har det godt. Når et areal har mange forskellige sommerfuglearter, ved vi, at der er høj biodiversitet med masser af nektarrige planter, naturlig græsning og godt med lys og gemmesteder.

Derfor er det nedslående, at en helt ny optælling lavet mellem 2014 og 2018 på Sjælland, Lolland, Møn og Falster viser, at bestandene var endnu lavere end forventet – også for de mere almindelige sommerfuglearter.

For eksempel var brunlig perlemorsommerfugl helt almindelig for bare 20 år siden, men i 2018 fandt man kun én population i Nordsjælland, et område hvor sommerfuglen for få år tilbage ellers stortrivedes.

-Vi vidste godt, at der i det store billede er kommet færre sommerfuglearter i Danmark. Men at man på så få år kan se så drastisk en nedgang, var faktisk ret chokerende, siger Emil Blicher Bjerregaard, der er biologistuderende ved Aarhus Universitet og har stået i spidsen for projektet, der har fået støtte af Entomlogisk Fagudvalg, Lepidopterologisk Forening og Schjøtz Christensens Mindefond.

11 ud af vores 77 sommerfuglearter er forsvundet, og 32 arter er truede eller sårbare. Det har forskere fra Aarhus Universitet kortlagt på den danske liste over truede arter, kaldet Rødlisten.

Hjælp sommerfuglene: Tilbyd din have som helle

Der er to store grunde til, at sommerfuglene er i krise: De har for få egnede steder at leve, og der bliver brugt for meget sprøjtegift og gødning.

Danmarks Naturfredningsforening arbejder for bedre forhold for sommerfuglene og andre insekter. Du kan selv hjælpe ved ikke at bruge sprøjtegifte i din have og generelt plante og indrette din have sommerfuglevenligt med de rette levesteder og værtsplanter.

Hvis du tilmelder din have vores projekt Giftfri Have og registrerer som sommerfuglevenlig, får du blandt andet en frøpose og endnu flere råd om, hvordan du gør din have til sommerfugleparadis.

-Haven er et lille økosystem med insekter, fugle og smådyr. De samspil ødelægger man, hvis man sprøjter. For sommerfuglene er de giftfrie haver enormt vigtige, fordi den virker som et tiltrængt helle for en sommerfugl, som måske har fløjet langt for at finde sund natur, siger Gitte Holmstrup, projektleder for Giftfri Have.

Be the first to comment

Leave a Reply