Wilson Kipketer og Sara Slott skyder VM Cross i gang med åbning af international udstilling på Dokk1

Torsdag 28. februar kl. 15.00 åbner Det Internationale Atletikforbunds udstilling om Cross  Countrys historie. Udstillingen er startskuddet til VM Cross 2019 og kan ses på Dokk1 indtil lørdag 30. marts, hvor IAAF/Mikkeller World Cross Country Championships 2019 afvikles ved Moesgaard Museum.

En god måned inden historiens første VM Cross på dansk jord sætter Det Internationale Atletik Forbund sit allerførste cross-aftryk i værtsbyen Aarhus. Torsdag 28. februar kl. 15.00 åbner IAAF en særudstilling om de første 100 år med Cross Country (XC) – eller terrænløb som verdens ældste løbedisciplin også kaldes på dansk.

Udstillingen på Dokk1 er bygget op omkring en tidsrejse fra XCs spæde start til etablering af sporten i Storbritannien i 1830’erne, via bl.a. etablering af International Cross Country Union (ICCU) i 1903 og medlemsskab af IAAF i 1973. På rejsen kommer publikum også med på de 42 udgaver af IAAF World Cross Country Championships, der har fundet sted siden disciplinens begyndelse.

OL sølvvinder og europamester i 400 m hæk, Sara Slott samt tredobbelt verdensmester og tidligere verdensrekordholder i 800 meter, Wilson Kipketer vil være til stede ved udstillingsåbningen. Det samme gælder sportens rådmand i Aarhus Kommune, Rabih Azad-Ahmad, direktør i Dansk Atletik, Jakob Larsen og repræsentanter fra Det Internationale Atletikforbund m.fl.

De danske VM Cross-arrangører og partnere glæder sig over at indlede verdensmesterskaberne med en international udstilling.

“Vores værtskab for VM Cross har som ambition at vise et fremtidens bud på dette VM; kampen om at være verdens bedste løber. Vi agter at afholde VM på en tidssvarende måde med inddragelse af hidtil usete elementer. Men samtidig er det for os vigtigt at gøre opmærksom på, at cross som aktivitet har en historie, der rækker længere bagud end stort set al anden nutidig idræt. Vores værtskab markerer 200 året for det første crossløb, og med udstillingen forsøger vi at skabe et bindeled mellem denne historie og vores VM, som den 30. marts vil forsøge at anvise et bud på fremtidens cross,” udtaler direktør i Dansk Atletik, Jakob Larsen.

“VM Cross bliver en enestående oplevelse for både løbere og tilskuere. Jeg er glad for, at vi på Dokk1 kan varme op til begivenheden med en udstilling, der viser sportens historie og stolte tradition. Det er den historie, vi i Aarhus nu skriver det næste kapitel til, ” siger rådmand for kultur og Borgerservice i Aarhus Kommune, Rabih azad-Ahmad, der selv er med til at åbne udstillingen.

“Vi glæder vi os meget over, at IAAF indleder VM Cross i Aarhus med en historisk udstilling, der er med til at udbrede kendskabet til en af løbesportens ældste discipliner; Cross Country,” fortæller Lars Lundov, direktør i Sport Event Denmark.

 

Bliv frivillig til VM Cross – tilmelding på DOKK1 28. februar

Til VM Cross er der brug for mange frivillige hjælpere i perioden 25.-31. marts. Alle der brænder for

at møde verdens bedste løbere og blive en del af et kæmpestort VM-arrangement  med opmærksomhed i hele verden, er velkomne til at melde sig som frivllig hjælper. Tilmelding sker enten via linket HER eller til åbning af udstillingen torsdag 28. februar i Dokk1, hvor VM Cross’ frivilligkoordinator.vil være klar til at registrere frivillige.

 

FAKTA OM VM CROSS COUNTRY 2019

VM Cross 2019 foregår ved Moesgaard Museum i Aarhus lørdag 30. marts og for første gang nogensinde har alle mulighed for at løbe med. Umiddelbart efter verdensmeskerskaberne afvikles motionsløb på samme rute, og man kan tilmelde sig distancerne fra 2-12 km samt en stafet på 4×2 km. Kronprinsen stiller til start i stafet-disciplinen.

NAVN: IAAF/Mikkeller World Cross Country Championships Aarhus 2019
DATO: Lørdag 30. Marts 2019
STED: Moesgaard Museum, Aarhus
ARRANGØR: Dansk Atletik
PARTNERE: Mikkeller, Sport Event Denmark og Aarhus Kommune
TILMELDING OG INFO: Aarhus2019.dk

OM CROSS: “Cross” er den danske betegnelse for “Cross Country”, som betegner løb gennem terræn, væk fra veje og stier, ofte i udfordrende terræn.
VM CROSS HISTORIE: VM Cross er atletikkens ældste og mest traditionsrige mesterskab og betegnes ofte som det sværeste VM at vinde indenfor atletikken, da man samler løbere på tværs af atletikkens mange distancer, og hvert land kan stille med dobbelt så mange udøvere, som ved andre VM og OL.

VM CROSS DISTANCER: VM Cross består af fem officielle konkurrencer: 10 km for hhv. mænd og kvinder, 4×2 km stafet for mix hold (2 mænd, 2 kvinder), 8 km for U20 mænd og 6 km for U20 kvinder
VM CROSS 2019 FOR ALLE: Alle almindelige løbere har mulighed for at løbe 4×2 km stafet, 2 km eller en særlig cross-trail distance på 4, 8 og 12 km.
DANMARK SOM VÆRT FOR VM: Dansk Atletik var senest arrangør af et VM i atletik, da da der i 2014 afholdtes VM Halvmaraton i  København.

Torsdag 28. februar kl. 15.00 åbner Det Internationale Atletikforbunds udstilling om Cross  Countrys historie. Udstillingen er startskuddet til VM Cross 2019 og kan ses på Dokk1 indtil lørdag 30. marts, hvor IAAF/Mikkeller World Cross Country Championships 2019 afvikles ved Moesgaard Museum.

En god måned inden historiens første VM Cross på dansk jord sætter Det Internationale Atletik Forbund sit allerførste cross-aftryk i værtsbyen Aarhus. Torsdag 28. februar kl. 15.00 åbner IAAF en særudstilling om de første 100 år med Cross Country (XC) – eller terrænløb som verdens ældste løbedisciplin også kaldes på dansk.

Udstillingen på Dokk1 er bygget op omkring en tidsrejse fra XCs spæde start til etablering af sporten i Storbritannien i 1830’erne, via bl.a. etablering af International Cross Country Union (ICCU) i 1903 og medlemsskab af IAAF i 1973. På rejsen kommer publikum også med på de 42 udgaver af IAAF World Cross Country Championships, der har fundet sted siden disciplinens begyndelse.

OL sølvvinder og europamester i 400 m hæk, Sara Slott samt tredobbelt verdensmester og tidligere verdensrekordholder i 800 meter, Wilson Kipketer vil være til stede ved udstillingsåbningen. Det samme gælder sportens rådmand i Aarhus Kommune, Rabih Azad-Ahmad, direktør i Dansk Atletik, Jakob Larsen og repræsentanter fra Det Internationale Atletikforbund m.fl.

De danske VM Cross-arrangører og partnere glæder sig over at indlede verdensmesterskaberne med en international udstilling.

“Vores værtskab for VM Cross har som ambition at vise et fremtidens bud på dette VM; kampen om at være verdens bedste løber. Vi agter at afholde VM på en tidssvarende måde med inddragelse af hidtil usete elementer. Men samtidig er det for os vigtigt at gøre opmærksom på, at cross som aktivitet har en historie, der rækker længere bagud end stort set al anden nutidig idræt. Vores værtskab markerer 200 året for det første crossløb, og med udstillingen forsøger vi at skabe et bindeled mellem denne historie og vores VM, som den 30. marts vil forsøge at anvise et bud på fremtidens cross,” udtaler direktør i Dansk Atletik, Jakob Larsen.

“VM Cross bliver en enestående oplevelse for både løbere og tilskuere. Jeg er glad for, at vi på Dokk1 kan varme op til begivenheden med en udstilling, der viser sportens historie og stolte tradition. Det er den historie, vi i Aarhus nu skriver det næste kapitel til, ” siger rådmand for kultur og Borgerservice i Aarhus Kommune, Rabih azad-Ahmad, der selv er med til at åbne udstillingen.

“Vi glæder vi os meget over, at IAAF indleder VM Cross i Aarhus med en historisk udstilling, der er med til at udbrede kendskabet til en af løbesportens ældste discipliner; Cross Country,” fortæller Lars Lundov, direktør i Sport Event Denmark.

 

Bliv frivillig til VM Cross – tilmelding på DOKK1 28. februar

Til VM Cross er der brug for mange frivillige hjælpere i perioden 25.-31. marts. Alle der brænder for

at møde verdens bedste løbere og blive en del af et kæmpestort VM-arrangement  med opmærksomhed i hele verden, er velkomne til at melde sig som frivllig hjælper. Tilmelding sker enten via linket HER eller til åbning af udstillingen torsdag 28. februar i Dokk1, hvor VM Cross’ frivilligkoordinator.vil være klar til at registrere frivillige.

 

FAKTA OM VM CROSS COUNTRY 2019

VM Cross 2019 foregår ved Moesgaard Museum i Aarhus lørdag 30. marts og for første gang nogensinde har alle mulighed for at løbe med. Umiddelbart efter verdensmeskerskaberne afvikles motionsløb på samme rute, og man kan tilmelde sig distancerne fra 2-12 km samt en stafet på 4×2 km. Kronprinsen stiller til start i stafet-disciplinen.

NAVN: IAAF/Mikkeller World Cross Country Championships Aarhus 2019
DATO: Lørdag 30. Marts 2019
STED: Moesgaard Museum, Aarhus
ARRANGØR: Dansk Atletik
PARTNERE: Mikkeller, Sport Event Denmark og Aarhus Kommune
TILMELDING OG INFO: Aarhus2019.dk

OM CROSS: “Cross” er den danske betegnelse for “Cross Country”, som betegner løb gennem terræn, væk fra veje og stier, ofte i udfordrende terræn.
VM CROSS HISTORIE: VM Cross er atletikkens ældste og mest traditionsrige mesterskab og betegnes ofte som det sværeste VM at vinde indenfor atletikken, da man samler løbere på tværs af atletikkens mange distancer, og hvert land kan stille med dobbelt så mange udøvere, som ved andre VM og OL.

VM CROSS DISTANCER: VM Cross består af fem officielle konkurrencer: 10 km for hhv. mænd og kvinder, 4×2 km stafet for mix hold (2 mænd, 2 kvinder), 8 km for U20 mænd og 6 km for U20 kvinder
VM CROSS 2019 FOR ALLE: Alle almindelige løbere har mulighed for at løbe 4×2 km stafet, 2 km eller en særlig cross-trail distance på 4, 8 og 12 km.
DANMARK SOM VÆRT FOR VM: Dansk Atletik var senest arrangør af et VM i atletik, da da der i 2014 afholdtes VM Halvmaraton i  København.

Be the first to comment

Leave a Reply