Kantiner og madordninger er godt på vej med sund mad

Mange af Fødevarestyrelsens anbefalinger til sundere mad bliver fulgt af kantiner på alt fra skoler til arbejdspladser. Der er dog stadig plads til endnu mere fisk, grønt og fuldkorn på menuen.

Der er generelt gode muligheder for at få fuldkornsboller, grønsager og frugt i en stor del af kantinerne på landets skoler, fritidsordninger, ungdomsuddannelser og arbejdspladser.

Siden foråret 2017 har kantiner og madordninger kunnet bruge Fødevarestyrelsens guides til sundere mad. Anbefalingerne i de nye guides fortæller bl.a., hvor meget fuldkorn, frugt og grøntsager skal fylde på menuen, hvor ofte maden højst må indeholde federe kødtyper og hvor tit, der bør være fisk på menuen.

Ny landsdækkende undersøgelse viser gode takter på menuen

Ifølge en ny undersøgelse, som DTU har gennemført for Fødevarestyrelsen, er halvdelen af anbefalingerne allerede godt implementeret, idet over 75 procent af køkkenerne lever op til dem. Fx viser undersøgelsen at:

  • 82 % af kantinerne på arbejdspladserne tilbyder fisk mindst 1 gang om ugen til frokost
  • 93 % af kantinerne på ungdomsuddannelserne og 78 % af skolerne tilbyder mindst ¼ grønt i sandwich
  • 84 % af fritidsordningerne begrænser brugen af brød og kornprodukter med mindre eller ingen fuldkorn til højst 1 af 5 mellemmåltider om eftermiddagen

Kontorchef i Fødevarestyrelsen Else Molander glæder sig over, at så mange køkkener allerede har fokus på bl.a. at tilbyde fisk, grønsager og fuldkornsprodukter.

“Vi spiser rigtig meget af vores mad i skolen eller på jobbet. Derfor er det vigtigt, at man kan få masser af god energi fra sund mad i pausen,” siger hun.

Plads til endnu mere grønt

Else Molander siger dog også, at kantinerne godt kan blive endnu bedre. Ifølge anbefalingerne skal eksempelvis frugt og grønt udgøre en tredjedel af frokostretterne, og her viser undersøgelsen fra DTU Fødevareinstituttet, at det ofte kniber med at nå op på den mængde. Fx viser undersøgelsen at:

  • Under halvdelen af skolerne (38 %), ungdomsuddannelserne (31 %) og arbejdspladserne (45 %) lever op til anbefalingen om at alle frokostretter skal indeholde mindst 1/3 grønt
  • Kun 38 % af fritidsordningerne tilbyder dagligt mellemmåltider med mindst 1/3 grønt
  • Kun ca. 2 af 3 skoler (62 %) tilbyder fisk mindst 1 gang om ugen til frokost
  • Kun 35 % af ungdomsuddannelserne arbejder med at begrænse udbuddet af søde sager i enten høj eller meget høj grad

Sund mad skal ind i rutinerne

“Undersøgelsen er gennemført kort tid efter, vi udgav vores guides. Det vi kan se er, at kantinerne faktisk har et godt udgangspunkt for at følge dem. Det er positivt. Vi vil dog arbejde for, at kantinerne bliver endnu bedre, i takt med at de får de nye guides ind i deres daglige rutiner,” siger Else Molander.

Den nye undersøgelse er lavet på baggrund af svar fra i alt 939 køkkener rundt om i landet. Undersøgelsen er den første landsækkende undersøgelse af madudbuddet som går på tværs af både arbejdspladser, ungdomsuddannelser, skoler og fritidsordninger.

Læs mere om Måltidsmærket og find Fødevarestyrelsens guides til sundere mad på måltidsmærket.dk.

Læs hele undersøgelsen fra DTU Fødevareinstituttet her.

Mange af Fødevarestyrelsens anbefalinger til sundere mad bliver fulgt af kantiner på alt fra skoler til arbejdspladser. Der er dog stadig plads til endnu mere fisk, grønt og fuldkorn på menuen.

Der er generelt gode muligheder for at få fuldkornsboller, grønsager og frugt i en stor del af kantinerne på landets skoler, fritidsordninger, ungdomsuddannelser og arbejdspladser.

Siden foråret 2017 har kantiner og madordninger kunnet bruge Fødevarestyrelsens guides til sundere mad. Anbefalingerne i de nye guides fortæller bl.a., hvor meget fuldkorn, frugt og grøntsager skal fylde på menuen, hvor ofte maden højst må indeholde federe kødtyper og hvor tit, der bør være fisk på menuen.

Ny landsdækkende undersøgelse viser gode takter på menuen

Ifølge en ny undersøgelse, som DTU har gennemført for Fødevarestyrelsen, er halvdelen af anbefalingerne allerede godt implementeret, idet over 75 procent af køkkenerne lever op til dem. Fx viser undersøgelsen at:

  • 82 % af kantinerne på arbejdspladserne tilbyder fisk mindst 1 gang om ugen til frokost
  • 93 % af kantinerne på ungdomsuddannelserne og 78 % af skolerne tilbyder mindst ¼ grønt i sandwich
  • 84 % af fritidsordningerne begrænser brugen af brød og kornprodukter med mindre eller ingen fuldkorn til højst 1 af 5 mellemmåltider om eftermiddagen

Kontorchef i Fødevarestyrelsen Else Molander glæder sig over, at så mange køkkener allerede har fokus på bl.a. at tilbyde fisk, grønsager og fuldkornsprodukter.

“Vi spiser rigtig meget af vores mad i skolen eller på jobbet. Derfor er det vigtigt, at man kan få masser af god energi fra sund mad i pausen,” siger hun.

Plads til endnu mere grønt

Else Molander siger dog også, at kantinerne godt kan blive endnu bedre. Ifølge anbefalingerne skal eksempelvis frugt og grønt udgøre en tredjedel af frokostretterne, og her viser undersøgelsen fra DTU Fødevareinstituttet, at det ofte kniber med at nå op på den mængde. Fx viser undersøgelsen at:

  • Under halvdelen af skolerne (38 %), ungdomsuddannelserne (31 %) og arbejdspladserne (45 %) lever op til anbefalingen om at alle frokostretter skal indeholde mindst 1/3 grønt
  • Kun 38 % af fritidsordningerne tilbyder dagligt mellemmåltider med mindst 1/3 grønt
  • Kun ca. 2 af 3 skoler (62 %) tilbyder fisk mindst 1 gang om ugen til frokost
  • Kun 35 % af ungdomsuddannelserne arbejder med at begrænse udbuddet af søde sager i enten høj eller meget høj grad

Sund mad skal ind i rutinerne

“Undersøgelsen er gennemført kort tid efter, vi udgav vores guides. Det vi kan se er, at kantinerne faktisk har et godt udgangspunkt for at følge dem. Det er positivt. Vi vil dog arbejde for, at kantinerne bliver endnu bedre, i takt med at de får de nye guides ind i deres daglige rutiner,” siger Else Molander.

Den nye undersøgelse er lavet på baggrund af svar fra i alt 939 køkkener rundt om i landet. Undersøgelsen er den første landsækkende undersøgelse af madudbuddet som går på tværs af både arbejdspladser, ungdomsuddannelser, skoler og fritidsordninger.

Læs mere om Måltidsmærket og find Fødevarestyrelsens guides til sundere mad på måltidsmærket.dk.

Læs hele undersøgelsen fra DTU Fødevareinstituttet her.

Be the first to comment

Leave a Reply