Udsatte nydanskere har bedre helbred end udsatte danskere

Ikke-vestlige indvandrere på kontanthjælp har bedre helbred end etniske danskere, og det giver dem et potentiale, som ikke er udnyttet.

Der gemmer sig et skjult potentiale blandt ikke-vestlige indvandrere på kontanthjælp, mener ekspert. De har nemlig bedre helbred og færre sociale problemer end etniske danskere på kontanthjælp, viser en ny undersøgelse.

Ikke-vestlige indvandrere på kontanthjælp har ofte sprogproblemer og er generelt dårligere uddannet end etniske danskere på kontanthjælp. Til gengæld har ikke-vestlige indvandrere et bedre helbred og lider af færre sociale problemer. Det viser en ny undersøgelse som Væksthusets Forskningscenter og Aarhus Universitet har lavet blandt aktivitetsparate kontanthjælpsmodtagere og deres sagsbehandlere.

Det er en overraskelse, mener forskningsleder hos Væksthusets Forskningscenter, Charlotte Liebak Hansen.

“Den offentlige debat er til tider præget af en negativ retorik om ikke-vestlige indvandrere – for eksempel at de er dyre for samfundet. Men vi kan med denne undersøgelse i hånden faktisk konstatere, at der gemmer sig et skjult potentiale i gruppen af ikke-vestlige indvandrere, i og med de har færre helbredsmæssige og sociale problemer. Til gengæld er de mere ramt på de beskæftigelsesmæssige parametre,” siger hun til Ugebrevet A4.

Ifølge undersøgelsen  har 15 procent af de udsatte nydanskere har fået en psykiatrisk diagnose, mens andelen for udsatte danskere er næsten dobbelt så høj med 29 procent.

Men alligevel har denne gruppe af nydanskere stadig sværere ved at komme ind på arbejdsmarkedet. Ifølge Charlotte Liebak Hansen er der et skjult potentiale i disse mennesker, da udfordringerne er nemmere at kommet til livs med den rigtige beskæftigelsesindsats.

“De har en lavere uddannelsesgrad og arbejdsmarkedstilknytning, og de har mindre viden om arbejdsmarkedet. Men det er jo noget, man som beskæftigelsessystem kan gøre noget ved. Det er faktisk på nogle punkter lettere at arbejde med mennesker, der har det som hovedproblem i stedet for både at have det problem sammen med helbredsmæssige og sociale problemer,” siger Charlotte Liebak Hansen til Ugebrevet A4.

Der gemmer sig et skjult potentiale blandt ikke-vestlige indvandrere på kontanthjælp, mener ekspert. De har nemlig bedre helbred og færre sociale problemer end etniske danskere på kontanthjælp, viser en ny undersøgelse.

Ikke-vestlige indvandrere på kontanthjælp har ofte sprogproblemer og er generelt dårligere uddannet end etniske danskere på kontanthjælp. Til gengæld har ikke-vestlige indvandrere et bedre helbred og lider af færre sociale problemer. Det viser en ny undersøgelse som Væksthusets Forskningscenter og Aarhus Universitet har lavet blandt aktivitetsparate kontanthjælpsmodtagere og deres sagsbehandlere.

Det er en overraskelse, mener forskningsleder hos Væksthusets Forskningscenter, Charlotte Liebak Hansen.

“Den offentlige debat er til tider præget af en negativ retorik om ikke-vestlige indvandrere – for eksempel at de er dyre for samfundet. Men vi kan med denne undersøgelse i hånden faktisk konstatere, at der gemmer sig et skjult potentiale i gruppen af ikke-vestlige indvandrere, i og med de har færre helbredsmæssige og sociale problemer. Til gengæld er de mere ramt på de beskæftigelsesmæssige parametre,” siger hun til Ugebrevet A4.

Ifølge undersøgelsen  har 15 procent af de udsatte nydanskere har fået en psykiatrisk diagnose, mens andelen for udsatte danskere er næsten dobbelt så høj med 29 procent.

Men alligevel har denne gruppe af nydanskere stadig sværere ved at komme ind på arbejdsmarkedet. Ifølge Charlotte Liebak Hansen er der et skjult potentiale i disse mennesker, da udfordringerne er nemmere at kommet til livs med den rigtige beskæftigelsesindsats.

“De har en lavere uddannelsesgrad og arbejdsmarkedstilknytning, og de har mindre viden om arbejdsmarkedet. Men det er jo noget, man som beskæftigelsessystem kan gøre noget ved. Det er faktisk på nogle punkter lettere at arbejde med mennesker, der har det som hovedproblem i stedet for både at have det problem sammen med helbredsmæssige og sociale problemer,” siger Charlotte Liebak Hansen til Ugebrevet A4.

Be the first to comment

Leave a Reply