FORESTILLINGEN ”SAMMENSVÆRGELSE” RAMMER TEATRET SVALEGANGEN

EN THRILLER AF VON BADEN

I 2016 mente flere politiske eksperter, at florerende konspirationsteorier om Hillary Clinton var med til at koste hende præsidentvalget, og at konspirationsteorier, falske nyheder og andre produkter af det postfaktuelle samfund er med til at øge polarisering i samfundet og undergrave sammenhængskraften. Den 4. dec. vender Von Baden tilbage til Teatret Svalegangen med en moderne thriller om vores hang til konspirationsteorier. Teorierne fascinerer og tiltrækker. De tilbyder en forenklet, fortryllende og måske fordelagtig udlægning af verden. Men de kan også manipulere hele befolkningsgrupper, påvirke realpolitik, øge polariseringen og undergrave sammenhængskraften.

 

PSEUDOSANDHEDERNES MØRKE

Psykologiprofessoren Alex forsker i konspirationsteorier. Hun er gift med egyptologen Kim, og sammen har de sønnen Karl-Emil. Alt kører tilsyneladende på skinner indtil den dag, Karl-Emil ikke dukker op efter fodboldtræning. Han er blevet kørt ned, og Alex står nu ansigt til ansigt med sit livs sorg. Midt i meningsløsheden glider Alex langsomt glider ind i de gråzoneforklaringer, hun selv er ekspert i. Snart er hele hendes eksistens et selvforstærkende ekkokammer af mænd i sorte biler og magtsyge regeringssammensværgelser, hvor ingen forklaring er for langt ude. Blev Karl-Emil kidnappet? Var Kim med i det?

SAMMENSVÆRGELSE handler om hvad der sker med mennesker, når følelserne tager magten. Når fornuften kæntrer og vreden, angsten eller sorgen tager styringen. For Alex er det en nedadgående spiral uden ende, og hun tvinges til at vælge mellem at tage kampen op mod konspirationerne eller at lade sig opsluge af pseudosandhedernes mørke. For hvis du tvivler på alt og alle, kan du så stole på dig selv? Dramatiker og instruktør Henrik Vestergaard udtaler: ”Det virker som om flere end nogensinde før vælger at abonnere på tomme fiktioner, hvor kompleksitet og dialog erstattes af letkøbte absolutte sandheder, der måske nok er skræmmende, men som fritager os fra ansvar, og gør det dårlige til de andres skyld. SAMMENSVÆRGELSE er et forsøg på at forstå, hvad der får os til at tro på de letkøbte svar.” SAMMENSVÆRGELSE spiller på Teatret Svalegangen den 4. – 15. dec.

EN THRILLER AF VON BADEN

I 2016 mente flere politiske eksperter, at florerende konspirationsteorier om Hillary Clinton var med til at koste hende præsidentvalget, og at konspirationsteorier, falske nyheder og andre produkter af det postfaktuelle samfund er med til at øge polarisering i samfundet og undergrave sammenhængskraften. Den 4. dec. vender Von Baden tilbage til Teatret Svalegangen med en moderne thriller om vores hang til konspirationsteorier. Teorierne fascinerer og tiltrækker. De tilbyder en forenklet, fortryllende og måske fordelagtig udlægning af verden. Men de kan også manipulere hele befolkningsgrupper, påvirke realpolitik, øge polariseringen og undergrave sammenhængskraften.

 

PSEUDOSANDHEDERNES MØRKE

Psykologiprofessoren Alex forsker i konspirationsteorier. Hun er gift med egyptologen Kim, og sammen har de sønnen Karl-Emil. Alt kører tilsyneladende på skinner indtil den dag, Karl-Emil ikke dukker op efter fodboldtræning. Han er blevet kørt ned, og Alex står nu ansigt til ansigt med sit livs sorg. Midt i meningsløsheden glider Alex langsomt glider ind i de gråzoneforklaringer, hun selv er ekspert i. Snart er hele hendes eksistens et selvforstærkende ekkokammer af mænd i sorte biler og magtsyge regeringssammensværgelser, hvor ingen forklaring er for langt ude. Blev Karl-Emil kidnappet? Var Kim med i det?

SAMMENSVÆRGELSE handler om hvad der sker med mennesker, når følelserne tager magten. Når fornuften kæntrer og vreden, angsten eller sorgen tager styringen. For Alex er det en nedadgående spiral uden ende, og hun tvinges til at vælge mellem at tage kampen op mod konspirationerne eller at lade sig opsluge af pseudosandhedernes mørke. For hvis du tvivler på alt og alle, kan du så stole på dig selv? Dramatiker og instruktør Henrik Vestergaard udtaler: ”Det virker som om flere end nogensinde før vælger at abonnere på tomme fiktioner, hvor kompleksitet og dialog erstattes af letkøbte absolutte sandheder, der måske nok er skræmmende, men som fritager os fra ansvar, og gør det dårlige til de andres skyld. SAMMENSVÆRGELSE er et forsøg på at forstå, hvad der får os til at tro på de letkøbte svar.” SAMMENSVÆRGELSE spiller på Teatret Svalegangen den 4. – 15. dec.

Be the first to comment

Leave a Reply