Ekblad læser Södergran

Tirsdag den 12. juni 2018 kl. 19 fremfører den finlandssvenske skuespiller Stina Ekblad en række af Edith Södergrans digte ved et offentligt arrangement på KunstCentret Silkeborg Bad 

Det er lidt af et scoop, når publikum denne aften kan møde denne berømte finlandssvenske skuespiller. Stina Ekblad fremfører digte af den finlandssvenske digter Edith Södergran. Digteren levede afsides i den østlige del af Finland og døde 1923 i en ung alder af tuberkulose. Skuespiller Stina Ekblad har samme oprindelse som Södergran og taler med samme finlandssvenske diktion. – Det giver oplæsningen en helt særlig og billedskabende karakter.

Stina Ekblad er født i Finland. Hun blev uddannet på Odense Teaters Elevskole i 1972-75 og kom til Stockholms Stadsteater i 1980. I 1987 kom hun til Dramaten i Stockholm og har siden spillet mange roller der. Hun har optrådt på Düsseldorfer Schauspielhaus i 2013 og på Teater Republique i 2017, hvor hun spillede moderen i Festen. Hun har ligeledes haft et stort antal roller for film, radio og TV, bl.a. rollen som Kaj Holgers kone i den danske Tv-serie Krøniken. Stina Ekblad har også undervist i tekstforståelse på Stockholms konstnärliga Högskola. Hun optræder ofte med recitation at lyrik, gerne i samarbejde med musikere. Senest i en indspilning med danske Anna Kruse på udgivelsen Himlens rand i 2017.

Den finlandssvenske digter Edith Södergran (1892-1923) blev i sit korte liv en fremtrædende repræsentant for nordisk modernisme. Hun blev født i Sankt Petersborg, hvor hun gik i tysk skole og hun skrev sine digte på tysk, svensk, russisk og fransk. Pga. tuberkulose tilbragte hun årene 1911-14 på sanatorier i dels Finland, dels Schweiz samt på rejse i Italien, hvilket bragte hende i kontakt med europæisk avantgarde. Årene derefter levede hun i fattigdom sammen med moderen i Finland. 

Arrangementet er kommet i stand som et samarbejde mellem Silkeborg Bibliotekerne og KunstCentret Silkeborg Bad i anledning af den aktuelle udstilling sidstnævnte sted, hvor Gordon Fazakerleys malede Södergran-serie og andre af hans værker kan opleves frem til den 26. august. Edith Södergrans kunst og liv var ligeledes inspirationskilde til Fazakerleys store Södergran-serie.

Billetter a 125 kr. på www.billetten.dk eller https://bit.ly/2r3G0B2

Der sælges max 120 pladser.

 

Tirsdag den 12. juni 2018 kl. 19 fremfører den finlandssvenske skuespiller Stina Ekblad en række af Edith Södergrans digte ved et offentligt arrangement på KunstCentret Silkeborg Bad 

Det er lidt af et scoop, når publikum denne aften kan møde denne berømte finlandssvenske skuespiller. Stina Ekblad fremfører digte af den finlandssvenske digter Edith Södergran. Digteren levede afsides i den østlige del af Finland og døde 1923 i en ung alder af tuberkulose. Skuespiller Stina Ekblad har samme oprindelse som Södergran og taler med samme finlandssvenske diktion. – Det giver oplæsningen en helt særlig og billedskabende karakter.

Stina Ekblad er født i Finland. Hun blev uddannet på Odense Teaters Elevskole i 1972-75 og kom til Stockholms Stadsteater i 1980. I 1987 kom hun til Dramaten i Stockholm og har siden spillet mange roller der. Hun har optrådt på Düsseldorfer Schauspielhaus i 2013 og på Teater Republique i 2017, hvor hun spillede moderen i Festen. Hun har ligeledes haft et stort antal roller for film, radio og TV, bl.a. rollen som Kaj Holgers kone i den danske Tv-serie Krøniken. Stina Ekblad har også undervist i tekstforståelse på Stockholms konstnärliga Högskola. Hun optræder ofte med recitation at lyrik, gerne i samarbejde med musikere. Senest i en indspilning med danske Anna Kruse på udgivelsen Himlens rand i 2017.

Den finlandssvenske digter Edith Södergran (1892-1923) blev i sit korte liv en fremtrædende repræsentant for nordisk modernisme. Hun blev født i Sankt Petersborg, hvor hun gik i tysk skole og hun skrev sine digte på tysk, svensk, russisk og fransk. Pga. tuberkulose tilbragte hun årene 1911-14 på sanatorier i dels Finland, dels Schweiz samt på rejse i Italien, hvilket bragte hende i kontakt med europæisk avantgarde. Årene derefter levede hun i fattigdom sammen med moderen i Finland. 

Arrangementet er kommet i stand som et samarbejde mellem Silkeborg Bibliotekerne og KunstCentret Silkeborg Bad i anledning af den aktuelle udstilling sidstnævnte sted, hvor Gordon Fazakerleys malede Södergran-serie og andre af hans værker kan opleves frem til den 26. august. Edith Södergrans kunst og liv var ligeledes inspirationskilde til Fazakerleys store Södergran-serie.

Billetter a 125 kr. på www.billetten.dk eller https://bit.ly/2r3G0B2

Der sælges max 120 pladser.

 

Be the first to comment

Leave a Reply