Debat: Bosteder er ren opbevaring

Bosteder for mennesker med psykisk sygdom burde være højt kvalificerede socialpsykiatriske tilbud, der hjælper alvorligt syge mennesker til et bedre liv. Men mange af dem er i stedet rene opbevaringsanstalter, hvor beboerne ikke får det bedre – tvært imod. Det viser en undersøgelse af de pårørendes syn på bostederne, som Bedre Psykiatri har lavet.

Undersøgelsen viser blandt andet, at hver tredje pårørende oplever, at den syge har fået det værre under opholdet på bostedet. Det er dybt bekymrende, mener Bedre Psykiatris formand Erik Ravn.

-Tænk hvis det var børnehaver, hospitaler eller hjem for handicappede, hvor så mange fik det værre af at opholde sig. Det ville jo give et ramaskrig! Det burde det også gøre, når det handler om mennesker med psykisk sygdom, siger Erik Ravn.

Beboerne er overladt til sig selv

Beboerne på bostederne lider typisk af skizofreni eller andre alvorlige psykiske sygdomme, og mange kæmper samtidig med misbrug. For at hjælpe dem bør bostederne tilbyde målrettede socialpædagogiske aktiviteter, der forbedrer beboernes sociale og praktiske færdigheder. Men undersøgelsen viser en anden virkelighed.

-Vi kan jo se, at mange bare får lov at sidde og sygne hen på deres værelser. Så er det jo ikke så mærkeligt, at de ikke får det bedre, siger Erik Ravn.

Kommunerne bør lave et serviceeftersyn

Bedre Psykiatri opfordrer kommunerne til at lave et serviceeftersyn af alle bostederne. Det skal gøre politikerne klogere på, hvad der egentlig foregår på bostederne. Hvilke aktiviteter er der? Er der de nødvendige faglige kompetencer? Og hvor mange får det egentlig bedre?

Politikere får allerede årlige tilsynsrapporter, men ifølge Erik Ravn er der brug for, at politikerne får et grundigere indblik i hverdagen på bostederne.

-Undersøgelsen viser jo tydeligt, at man bør grave et spadestik dybere. Og så er det også helt afgørende, at man får de pårørende med. De kender de syge og deres hverdag, og de ved, hvad der skal til for at det bliver bedre, siger Erik Ravn.

Alle kan få det bedre

Det er serviceloven, der beskriver formålet med kommunens hjælp til mennesker med psykisk sygdom. Her står blandt andet, at kommunen skal “tilbyde en særlig indsats”, der skal ”forbedre den enkeltes sociale og personlige funktion samt udviklingsmuligheder”, og at indsatserne skal ”forbedre mulighederne for den enkeltes livsudfoldelse”.

-Når loven er formuleret sådan, er det jo netop fordi, mennesker med psykisk sygdom kan blive raske. Bostedet er ikke et plejehjem, hvor man skal bo til man dør. Det er sted, man skal være i en periode, og få hjælp til at få det bedre, så man kan komme tilbage til et liv med arbejde, familie og venner, siger Erik Ravn.

Læs mere om undersøgelsen

Bosteder for mennesker med psykisk sygdom burde være højt kvalificerede socialpsykiatriske tilbud, der hjælper alvorligt syge mennesker til et bedre liv. Men mange af dem er i stedet rene opbevaringsanstalter, hvor beboerne ikke får det bedre – tvært imod. Det viser en undersøgelse af de pårørendes syn på bostederne, som Bedre Psykiatri har lavet.

Undersøgelsen viser blandt andet, at hver tredje pårørende oplever, at den syge har fået det værre under opholdet på bostedet. Det er dybt bekymrende, mener Bedre Psykiatris formand Erik Ravn.

-Tænk hvis det var børnehaver, hospitaler eller hjem for handicappede, hvor så mange fik det værre af at opholde sig. Det ville jo give et ramaskrig! Det burde det også gøre, når det handler om mennesker med psykisk sygdom, siger Erik Ravn.

Beboerne er overladt til sig selv

Beboerne på bostederne lider typisk af skizofreni eller andre alvorlige psykiske sygdomme, og mange kæmper samtidig med misbrug. For at hjælpe dem bør bostederne tilbyde målrettede socialpædagogiske aktiviteter, der forbedrer beboernes sociale og praktiske færdigheder. Men undersøgelsen viser en anden virkelighed.

-Vi kan jo se, at mange bare får lov at sidde og sygne hen på deres værelser. Så er det jo ikke så mærkeligt, at de ikke får det bedre, siger Erik Ravn.

Kommunerne bør lave et serviceeftersyn

Bedre Psykiatri opfordrer kommunerne til at lave et serviceeftersyn af alle bostederne. Det skal gøre politikerne klogere på, hvad der egentlig foregår på bostederne. Hvilke aktiviteter er der? Er der de nødvendige faglige kompetencer? Og hvor mange får det egentlig bedre?

Politikere får allerede årlige tilsynsrapporter, men ifølge Erik Ravn er der brug for, at politikerne får et grundigere indblik i hverdagen på bostederne.

-Undersøgelsen viser jo tydeligt, at man bør grave et spadestik dybere. Og så er det også helt afgørende, at man får de pårørende med. De kender de syge og deres hverdag, og de ved, hvad der skal til for at det bliver bedre, siger Erik Ravn.

Alle kan få det bedre

Det er serviceloven, der beskriver formålet med kommunens hjælp til mennesker med psykisk sygdom. Her står blandt andet, at kommunen skal “tilbyde en særlig indsats”, der skal ”forbedre den enkeltes sociale og personlige funktion samt udviklingsmuligheder”, og at indsatserne skal ”forbedre mulighederne for den enkeltes livsudfoldelse”.

-Når loven er formuleret sådan, er det jo netop fordi, mennesker med psykisk sygdom kan blive raske. Bostedet er ikke et plejehjem, hvor man skal bo til man dør. Det er sted, man skal være i en periode, og få hjælp til at få det bedre, så man kan komme tilbage til et liv med arbejde, familie og venner, siger Erik Ravn.

Læs mere om undersøgelsen

Be the first to comment

Leave a Reply