Peter Larsen Kaffe skaber bedre vilkår for 40.000 farmere

”Viden og uddannelse er vejen frem. Det oplever jeg i mit arbejde med kaffebønderne. Dem som arbejder målrettet og følger med på markskolerne, de har også succes", siger 27-årige Miriam Nyawira

Succes med udviklingsprojekt for 15.000 kaffefarmere i Kenya får Peter Larsen Kaffe til at satse på lignende projekter i Tanzania og Columbia for over 40.000 bønder. Next generation coffee skal redde den truede kaffe

Alene sidste år blev der produceret mere end ni millioner ton kaffe – næsten tre millioner ton mere, end i 2000. Og efterspørgslen på kaffebønner ser ud til at blive ved med at stige – men fremtidens kaffe er truet.

Klimaforandringer har gjort det sværere at leve som kaffefarmer. Usikre vejrforhold med stigende gennemsnitstemperaturer, lange perioder med hård tørke og andre perioder med voldsom regn rammer farmerne hårdt. Især den vigtige bønne Arabica, der står for to tredjedele af verdens kaffe, er særligt klimafølsom. I rapporten The Brewing Storm, udgivet af Climate Institute, forudser forskerne, at kaffeproduktionen i 2050 vil være mere end halveret.

Det er ikke kun klimaforandringerne, der ryster kaffeproduktionen. Flere og flere unge i de kaffeproducerende lande fravælger at arbejde med kaffe. Og det ser skidt ud for fremtidens arbejdskraft – i dag er gennemsnitsalderen på en kaffefarmer i Kenya 63, og i Columbia er den 52.

Men det scenarie skal ændres. Peter Larsen Kaffe og moderselskabet Löfbergs søsøtter nu et storstilet projekt, Next Generation Coffee, der skal være med til at skabe løsninger og bedre muligheder for at sikre fremtidens kaffe. 40.000 farmere i Kenya, Columbia og Tanzania er allerede tilknyttet projektet.

”Gennem Next Generation Coffee hjælper vi unge farmere i lokalområderne. Projektet skal via uddannelse, træning i miljøvenlig produktion og finansiel støtte gøre kaffefarmere dygtigere til at håndtere klimaforandringerne og ikke mindst øge kvaliteten og mængden på bønnerne, så de kan få et højere afkast. Målet er, at de kommende generationer får lyst til at arbejde med kaffe,” siger udviklings- og kommunikationschef i Peter Larsen Kaffe, Lars Aaen Thøgersen.

Next Generation Coffee er en udvikling af projektet Kaffe for en bedre fremtid, som Peter Larsen Kaffe startede i 2014 i kooperativet Othaya i Kenya. På bare to år gik gennemsnitsafkastet fra tre til 13 kilo kaffebær pr. træ, kaffen er afhøjere kvalitet og de 15.000 farmere i Othaya har fået en kraftig stigning i løn og levevilkår. En udvikling der står i skærende kontrast til den generelle klimakrise, der har ramt Kenyas kaffeproduktion de seneste år. Netop den slags succesoplevelser som Othaya kooperativet har haft, skal være med til at redde kaffen.

”Sammen med Löfbergs, som er en af verdens største indkøbere af økologisk- og Fairtrade kaffe, får vi en platform, hvor vi kan gøre en markant større forskel, end hvis vi står alene. Next Generation Coffee skal løfte viden, skabe bedre afgrøder og dermed bedre levevilkår – og i sidste ende være med til at sikre, at forbrugerne også i fremtiden kan få god kvalitetskaffe”, siger Lars Aaen Thøgersen.

Peter Larsen Kaffe er en 115 år gammel, dansk virksomhed, som målrettet arbejder på at trække kaffekategorien i en mere bæredygtig retning. Siden start 90’erne er vi gået forrest i arbejdet med at udvikle og udbrede bl.a. økologi og Fairtrade certificerede produkter i Danmark. Dette fokus på altid at stræbe efter mest bæredygtige og miljørigtige løsninger kombineret med høje krav til råvarekvaliteter og håndværksmæssige kompetencer har drevet vores udvikling og medvirket til, at Peter Larsen Kaffe anno 2017 er et respekteret og anerkendt varemærke i forbrugernes bevidsthed.

Succes med udviklingsprojekt for 15.000 kaffefarmere i Kenya får Peter Larsen Kaffe til at satse på lignende projekter i Tanzania og Columbia for over 40.000 bønder. Next generation coffee skal redde den truede kaffe

Alene sidste år blev der produceret mere end ni millioner ton kaffe – næsten tre millioner ton mere, end i 2000. Og efterspørgslen på kaffebønner ser ud til at blive ved med at stige – men fremtidens kaffe er truet.

Klimaforandringer har gjort det sværere at leve som kaffefarmer. Usikre vejrforhold med stigende gennemsnitstemperaturer, lange perioder med hård tørke og andre perioder med voldsom regn rammer farmerne hårdt. Især den vigtige bønne Arabica, der står for to tredjedele af verdens kaffe, er særligt klimafølsom. I rapporten The Brewing Storm, udgivet af Climate Institute, forudser forskerne, at kaffeproduktionen i 2050 vil være mere end halveret.

Det er ikke kun klimaforandringerne, der ryster kaffeproduktionen. Flere og flere unge i de kaffeproducerende lande fravælger at arbejde med kaffe. Og det ser skidt ud for fremtidens arbejdskraft – i dag er gennemsnitsalderen på en kaffefarmer i Kenya 63, og i Columbia er den 52.

Men det scenarie skal ændres. Peter Larsen Kaffe og moderselskabet Löfbergs søsøtter nu et storstilet projekt, Next Generation Coffee, der skal være med til at skabe løsninger og bedre muligheder for at sikre fremtidens kaffe. 40.000 farmere i Kenya, Columbia og Tanzania er allerede tilknyttet projektet.

”Gennem Next Generation Coffee hjælper vi unge farmere i lokalområderne. Projektet skal via uddannelse, træning i miljøvenlig produktion og finansiel støtte gøre kaffefarmere dygtigere til at håndtere klimaforandringerne og ikke mindst øge kvaliteten og mængden på bønnerne, så de kan få et højere afkast. Målet er, at de kommende generationer får lyst til at arbejde med kaffe,” siger udviklings- og kommunikationschef i Peter Larsen Kaffe, Lars Aaen Thøgersen.

Next Generation Coffee er en udvikling af projektet Kaffe for en bedre fremtid, som Peter Larsen Kaffe startede i 2014 i kooperativet Othaya i Kenya. På bare to år gik gennemsnitsafkastet fra tre til 13 kilo kaffebær pr. træ, kaffen er afhøjere kvalitet og de 15.000 farmere i Othaya har fået en kraftig stigning i løn og levevilkår. En udvikling der står i skærende kontrast til den generelle klimakrise, der har ramt Kenyas kaffeproduktion de seneste år. Netop den slags succesoplevelser som Othaya kooperativet har haft, skal være med til at redde kaffen.

”Sammen med Löfbergs, som er en af verdens største indkøbere af økologisk- og Fairtrade kaffe, får vi en platform, hvor vi kan gøre en markant større forskel, end hvis vi står alene. Next Generation Coffee skal løfte viden, skabe bedre afgrøder og dermed bedre levevilkår – og i sidste ende være med til at sikre, at forbrugerne også i fremtiden kan få god kvalitetskaffe”, siger Lars Aaen Thøgersen.

Peter Larsen Kaffe er en 115 år gammel, dansk virksomhed, som målrettet arbejder på at trække kaffekategorien i en mere bæredygtig retning. Siden start 90’erne er vi gået forrest i arbejdet med at udvikle og udbrede bl.a. økologi og Fairtrade certificerede produkter i Danmark. Dette fokus på altid at stræbe efter mest bæredygtige og miljørigtige løsninger kombineret med høje krav til råvarekvaliteter og håndværksmæssige kompetencer har drevet vores udvikling og medvirket til, at Peter Larsen Kaffe anno 2017 er et respekteret og anerkendt varemærke i forbrugernes bevidsthed.

Be the first to comment

Leave a Reply