Børn lever i ensomhed med forældres alkoholproblemer

31-årige Julie Halby fortalte som barn aldrig til nogen, at hendes far drak alt for meget.

– Selv da min veninde en gang spurgte mig, hvorfor min fars bil holdt foran værtshuset, løj jeg og sagde, at det var fordi han kendte ejeren og skulle lave noget arbejde for ham. Jeg ville beskytte min far for enhver pris, fortæller Julie.

Nye tal fra TUBA viser, at Julie bestemt ikke er alene. 47 procent af de adspurgte unge svarer, at de ikke talte med nogen om forældrenes misbrug, da de var børn.

Tallene viser også, at tabuet omkring opvæksten rækker helt ind i den enkelte familie. Kun 20 pct. har i løbet af deres barndom hjemme talt med den ikke-drikkende forælder om misbruget. Lidt flere (28 pct.) har talt med en søskende.

”Vi har haft over 3000 unge i terapi i TUBA i 2017, og hver gang vi øger vores samlede behandlingskapacitet, stiger antallet af nye henvendelser fra unge i samme takt. Vi ved, at problemet er stort, men ikke hvor stort – der er et mørketal her, netop på grund af tabuet og tavsheden omkring de unges situation. 47 procent, der aldrig har talt om problemet derhjemme, det er et alvorligt og bekymrende tal,” siger Henrik Appel, der er landsleder i TUBA.

Det kan give sværere belastninger at gå alene med problemerne, og varer typisk længere, før man søger hjælp, når man ikke taler med nogen og isolerer sig med sine problemer. De psykiske belastninger kan komme til udtryk i den sene ungdom og det tidlige voksenliv i form af alvorlige senfølger: Vanskeligheder ved at klare en almindelig hverdag, en uddannelse, et job, et kæresteforhold, forældreskab osv. Desuden har mange unge fra familier med misbrug forhøjet risiko for depression, angst, selvmordstanker, PTSD-symptomer og lavt selvværd.

Der er ifølge Sundhedsstyrelsen 122.000 børn mellem 0-18 år, der lige nu lever i skyggen af forældrenes misbrug og senere i livet risikerer disse senfølger. Flere end 600.000 danskere over 18 år har opgivet til Sundhedsstyrelsen, at de er vokset op på samme måde.

 

Fakta: Hvor stammer tallene fra?

1600 unge har svaret hen over 12 måneder i 2017. Det nøjagtige spørgsmål, de blev stillet, lyder:

”Hvem talte du med om dine forældres alkoholproblemer, da du var barn?

Her har 47 pct. svaret ”ingen”, mens 20 pct. har svaret ”ikke drikkende forælder” og 28 pct. har svaret ”søskende”.

Spørgsmålet er et ud af 58 spørgsmål, som TUBA stiller de unge ved den første samtale.

 

TUBA står for Terapi og rådgivning for Unge som er Børn af Alkohol- og stofmisbrugere.

TUBA tilbyder hjælp til unge mellem 14 og 35 år, der er vokset op i hjem med alkoholmisbrug. TUBA hjælper unge via terapi, onlinerådgivning, undervisning og kurser. 

TUBA er en del af Blå Kors Danmark.

Pressemeddelelse af TUBA

31-årige Julie Halby fortalte som barn aldrig til nogen, at hendes far drak alt for meget.

– Selv da min veninde en gang spurgte mig, hvorfor min fars bil holdt foran værtshuset, løj jeg og sagde, at det var fordi han kendte ejeren og skulle lave noget arbejde for ham. Jeg ville beskytte min far for enhver pris, fortæller Julie.

Nye tal fra TUBA viser, at Julie bestemt ikke er alene. 47 procent af de adspurgte unge svarer, at de ikke talte med nogen om forældrenes misbrug, da de var børn.

Tallene viser også, at tabuet omkring opvæksten rækker helt ind i den enkelte familie. Kun 20 pct. har i løbet af deres barndom hjemme talt med den ikke-drikkende forælder om misbruget. Lidt flere (28 pct.) har talt med en søskende.

”Vi har haft over 3000 unge i terapi i TUBA i 2017, og hver gang vi øger vores samlede behandlingskapacitet, stiger antallet af nye henvendelser fra unge i samme takt. Vi ved, at problemet er stort, men ikke hvor stort – der er et mørketal her, netop på grund af tabuet og tavsheden omkring de unges situation. 47 procent, der aldrig har talt om problemet derhjemme, det er et alvorligt og bekymrende tal,” siger Henrik Appel, der er landsleder i TUBA.

Det kan give sværere belastninger at gå alene med problemerne, og varer typisk længere, før man søger hjælp, når man ikke taler med nogen og isolerer sig med sine problemer. De psykiske belastninger kan komme til udtryk i den sene ungdom og det tidlige voksenliv i form af alvorlige senfølger: Vanskeligheder ved at klare en almindelig hverdag, en uddannelse, et job, et kæresteforhold, forældreskab osv. Desuden har mange unge fra familier med misbrug forhøjet risiko for depression, angst, selvmordstanker, PTSD-symptomer og lavt selvværd.

Der er ifølge Sundhedsstyrelsen 122.000 børn mellem 0-18 år, der lige nu lever i skyggen af forældrenes misbrug og senere i livet risikerer disse senfølger. Flere end 600.000 danskere over 18 år har opgivet til Sundhedsstyrelsen, at de er vokset op på samme måde.

 

Fakta: Hvor stammer tallene fra?

1600 unge har svaret hen over 12 måneder i 2017. Det nøjagtige spørgsmål, de blev stillet, lyder:

”Hvem talte du med om dine forældres alkoholproblemer, da du var barn?

Her har 47 pct. svaret ”ingen”, mens 20 pct. har svaret ”ikke drikkende forælder” og 28 pct. har svaret ”søskende”.

Spørgsmålet er et ud af 58 spørgsmål, som TUBA stiller de unge ved den første samtale.

 

TUBA står for Terapi og rådgivning for Unge som er Børn af Alkohol- og stofmisbrugere.

TUBA tilbyder hjælp til unge mellem 14 og 35 år, der er vokset op i hjem med alkoholmisbrug. TUBA hjælper unge via terapi, onlinerådgivning, undervisning og kurser. 

TUBA er en del af Blå Kors Danmark.

Pressemeddelelse af TUBA

Be the first to comment

Leave a Reply