Uoriginale mobilopladere lyser stadig op i den danske nat

Hver anden dansker trodser brandfaren og oplader telefonen om natten. Særligt blandt dem med uoriginale opladere står det slemt til. Her er det nemlig to ud af tre, der giver telefonen strøm, når de sover. Det viser en ny undersøgelse, som Kantar Gallup har lavet for Gjensidige Forsikring.

De sidste par år har budt på flere historier om, hvordan mobiltelefoner eller andet elektronisk udstyr kan starte brande. Alligevel oplader hver anden dansker stadig telefonen, når de sover. Et tal der har været statisk gennem de sidste par år.

Det viser sig tilmed, at de danskere, der har uoriginale opladere, i højere grad end andre oplader telefonen, når de er gået i seng. I denne gruppe er det nemlig to ud af tre, der gør det. Og det kan blive et stort problem, da de uoriginale opladere kan være decideret farlige at bruge – især uden opsyn.

”Det undrer mig, at så mange tager chancen og oplader telefonen om natten, selvom vi gang på gang ser, at det kan starte en brand. Både uoriginale opladere af lav kvalitet, elektronik med fejl i og enhedens varmeudvikling, kan øge brandrisikoen. Derfor bør man aldrig oplade telefonen om natten, da det vil være næsten umuligt at opdage, hvis en brand starter,” siger Henrik Sagild, skadedirektør i Gjensidige Forsikring.

Mange brande kan undgås
Der er heldigvis nogle forholdsregler, man kan følge, så man reducerer risikoen for brand. For måden, man håndterer elektronik på, kan have stor betydning for sikkerheden, hvilket skadesager hos Gjensidige har vist flere gange.

”Hvert år ser vi en del sager med brande, der er startet i elektronik. Blandt disse er der en håndfuld, der er startet ved opladning af mobiltelefoner, tablets eller computere. Vi har blandt andet set brande opstå, fordi en telefon under opladning var blevet lagt i sofaen under en pude. Dette skabte så meget varme, at der i sidste ende gik ild i sofaen. Dette kunne være undgået, hvis blot telefonen var lagt på en flade, der ikke var brandbar. Men man bør også holde øje med, om ledningen eller opladeren har synlige skader, da det også kan øge brandrisikoen,” siger Henrik Sagild.

Her er fem råd til opladning af elektroniske apparater:

 • Sørg for at oplade, når du kan holde øje med opladeren
 • Tjek at stik og ledning ikke har synlige skader
 • Brug originale opladere
 • Undgå at lægge opladeren på et brandfarligt underlag, fx i sofaen eller sengen
 • Dæk ikke opladeren eller enheden til, når den oplades, da den kan blive overophedet

Om undersøgelsen

Undersøgelsen er lavet af Kantar Gallup for Gjensidige Forsikring i oktober 2017 blandt 1166 repræsentativt udvalgte danskere.

Hvornår oplader du som regel din telefon?

 • Om morgenen 6 %
 • I løbet af dagen 27 %
 • Om aftenen 12 %
 • Om natten 52 %
 • Har ikke en telefon 1 %
 • Ved ikke 2 %

Har din husstand nogen uoriginale mobilopladere?

 • Ja 29 %
 • Nej 64 %
 • Ved ikke 7 %

Hver anden dansker trodser brandfaren og oplader telefonen om natten. Særligt blandt dem med uoriginale opladere står det slemt til. Her er det nemlig to ud af tre, der giver telefonen strøm, når de sover. Det viser en ny undersøgelse, som Kantar Gallup har lavet for Gjensidige Forsikring.

De sidste par år har budt på flere historier om, hvordan mobiltelefoner eller andet elektronisk udstyr kan starte brande. Alligevel oplader hver anden dansker stadig telefonen, når de sover. Et tal der har været statisk gennem de sidste par år.

Det viser sig tilmed, at de danskere, der har uoriginale opladere, i højere grad end andre oplader telefonen, når de er gået i seng. I denne gruppe er det nemlig to ud af tre, der gør det. Og det kan blive et stort problem, da de uoriginale opladere kan være decideret farlige at bruge – især uden opsyn.

”Det undrer mig, at så mange tager chancen og oplader telefonen om natten, selvom vi gang på gang ser, at det kan starte en brand. Både uoriginale opladere af lav kvalitet, elektronik med fejl i og enhedens varmeudvikling, kan øge brandrisikoen. Derfor bør man aldrig oplade telefonen om natten, da det vil være næsten umuligt at opdage, hvis en brand starter,” siger Henrik Sagild, skadedirektør i Gjensidige Forsikring.

Mange brande kan undgås
Der er heldigvis nogle forholdsregler, man kan følge, så man reducerer risikoen for brand. For måden, man håndterer elektronik på, kan have stor betydning for sikkerheden, hvilket skadesager hos Gjensidige har vist flere gange.

”Hvert år ser vi en del sager med brande, der er startet i elektronik. Blandt disse er der en håndfuld, der er startet ved opladning af mobiltelefoner, tablets eller computere. Vi har blandt andet set brande opstå, fordi en telefon under opladning var blevet lagt i sofaen under en pude. Dette skabte så meget varme, at der i sidste ende gik ild i sofaen. Dette kunne være undgået, hvis blot telefonen var lagt på en flade, der ikke var brandbar. Men man bør også holde øje med, om ledningen eller opladeren har synlige skader, da det også kan øge brandrisikoen,” siger Henrik Sagild.

Her er fem råd til opladning af elektroniske apparater:

 • Sørg for at oplade, når du kan holde øje med opladeren
 • Tjek at stik og ledning ikke har synlige skader
 • Brug originale opladere
 • Undgå at lægge opladeren på et brandfarligt underlag, fx i sofaen eller sengen
 • Dæk ikke opladeren eller enheden til, når den oplades, da den kan blive overophedet

Om undersøgelsen

Undersøgelsen er lavet af Kantar Gallup for Gjensidige Forsikring i oktober 2017 blandt 1166 repræsentativt udvalgte danskere.

Hvornår oplader du som regel din telefon?

 • Om morgenen 6 %
 • I løbet af dagen 27 %
 • Om aftenen 12 %
 • Om natten 52 %
 • Har ikke en telefon 1 %
 • Ved ikke 2 %

Har din husstand nogen uoriginale mobilopladere?

 • Ja 29 %
 • Nej 64 %
 • Ved ikke 7 %

Be the first to comment

Leave a Reply