Der er trods alt en vej ud af Tramadol Helvedet

I mange år er det smertestillende præparat Tramadol blevet betragtet som et lægemiddel med meget lille risiko for at skabe afhængighed. Derfor har mange smertepatienter fået Tramadol i en årrække.
Men en DR-dokumentar kunne i juni i år afsløre, at mange mennesker er blevet afhængige af Tramadol, og i denne uge indførte Lægemiddelstyrelsen så skærpet tilsyn med Tramadol og en række lignende præparater.

Blandt de medvirkende i TV-dokumentaren var leder af Behandlingscenter Tjeles afrusnings- og omsorgsafdeling, Kirsten Meincke. Hun fortalte i udsendelsen, at Behandlingscenter Tjele gennem flere år har haft patienter i behandling for dyb afhængighed af det morfinlignende præparat, og hun delte andre sagkyndiges undren over, at lægerne kunne ordinere Tramadol til patienter gennem flere år uden at ænse faren for at gøre dem afhængige.

Lang vej ud

Hendes undren deles af Behandlingscenter Tjeles læge, Niels Jacob Kanstrup:
”Vi modtager patienter med en dyb afhængighed, som ikke tør slippe deres daglige indtag af Tramadol, fordi de frygter bivirkninger og abstinenser. Og det er en langvarig proces at komme ud af den kemiske afhængighed af et præparat som Tramadol. Faktisk kan det tage måneder, men trods det er der en vej ud af det Helvede, den kemisk afhængige befinder sig i”, siger Niels Jacob Kanstrup

”På overfladen fungerer de måske og passer både job og familie. Men deres liv er et kaos, fordi de er fanget i afhængigheden af deres stof. Her på Behandlingscenter Tjele kan vi hjælpe dem med substitutions-medicin, så de undgår abstinenser i nedtrapningen. Det er det rent fysiske.
Men de skal jo også være raske på et mere åndeligt plan og erkende, at de er blevet fuldstændig magtesløse over for det stof, der hedder Tramadol. Det er her, de kemisk afhængige patienters behandling ligner den, Tjele praktiserer over for patienter, der er afhængige af f.eks. alkohol eller hash.
Har man først erkendt sin magtesløshed og accepteret, at man er afhængig – så har man taget det første, store skridt ud af det Helvede, alle afhængige lever i,” siger Niels Jacob Kanstrup.

I mange år er det smertestillende præparat Tramadol blevet betragtet som et lægemiddel med meget lille risiko for at skabe afhængighed. Derfor har mange smertepatienter fået Tramadol i en årrække.
Men en DR-dokumentar kunne i juni i år afsløre, at mange mennesker er blevet afhængige af Tramadol, og i denne uge indførte Lægemiddelstyrelsen så skærpet tilsyn med Tramadol og en række lignende præparater.

Blandt de medvirkende i TV-dokumentaren var leder af Behandlingscenter Tjeles afrusnings- og omsorgsafdeling, Kirsten Meincke. Hun fortalte i udsendelsen, at Behandlingscenter Tjele gennem flere år har haft patienter i behandling for dyb afhængighed af det morfinlignende præparat, og hun delte andre sagkyndiges undren over, at lægerne kunne ordinere Tramadol til patienter gennem flere år uden at ænse faren for at gøre dem afhængige.

Lang vej ud

Hendes undren deles af Behandlingscenter Tjeles læge, Niels Jacob Kanstrup:
”Vi modtager patienter med en dyb afhængighed, som ikke tør slippe deres daglige indtag af Tramadol, fordi de frygter bivirkninger og abstinenser. Og det er en langvarig proces at komme ud af den kemiske afhængighed af et præparat som Tramadol. Faktisk kan det tage måneder, men trods det er der en vej ud af det Helvede, den kemisk afhængige befinder sig i”, siger Niels Jacob Kanstrup

”På overfladen fungerer de måske og passer både job og familie. Men deres liv er et kaos, fordi de er fanget i afhængigheden af deres stof. Her på Behandlingscenter Tjele kan vi hjælpe dem med substitutions-medicin, så de undgår abstinenser i nedtrapningen. Det er det rent fysiske.
Men de skal jo også være raske på et mere åndeligt plan og erkende, at de er blevet fuldstændig magtesløse over for det stof, der hedder Tramadol. Det er her, de kemisk afhængige patienters behandling ligner den, Tjele praktiserer over for patienter, der er afhængige af f.eks. alkohol eller hash.
Har man først erkendt sin magtesløshed og accepteret, at man er afhængig – så har man taget det første, store skridt ud af det Helvede, alle afhængige lever i,” siger Niels Jacob Kanstrup.

Be the first to comment

Leave a Reply