Ny undersøgelse: Familier spiser sig fri for gift

Tedy Car banner 2
Kartoffelmad. Foto: Cyclonebille

Antallet og koncentrationen af sprøjtegift i urinen er reduceret betydeligt hos fem familier efter, at de har spist økologisk i 14 dage. Professor: Det er forebyggende for sundheden at spise økologisk.

I februar måned lod fem familier sig teste for sprøjtegift før og efter en periode på 14 dage, hvor de skulle spise og drikke økologisk. Undersøgelsen er foretaget for Danmarks Naturfredningsforening.

Før undersøgelsen spiste de fem familier primært konventionelle fødevarer, og her fandt man sprøjtegiftrester i 51 % af urinprøverne. Efter 14 dage med økologisk kost var andelen af urinprøver med sprøjtegift faldet til 23 %, og selve koncentrationen af sprøjtegift var reduceret betydeligt.

– Vi fandt markant færre prøver med sprøjtegift efter 14 dage med økologisk kost. Andelen af analyser, hvor en specifik sprøjtegift lå over gennemsnittet for befolkningen, faldt også fra 32 til ni, fortæller Susanne Nørmark, CEO for TREALIV, der har stået for analysen.

 

Professor: Det nytter

Lisbeth E. Knudsen, der er professor på Institut for Folkesundhedsvidenskab på Københavns Universitet, har set nærmere på familiernes testresultater. Hun glæder sig over, at det gør en forskel at spise ikke-sprøjtede fødevarer.

– Det er glædeligt, at sprøjtegiftene er reduceret hos familierne efter introduktionen af økologisk kost, når vi ved, at majoriteten af de sprøjtegifte, der er testet for, har negative konsekvenser for helbredet. På den måde er det forebyggende for vores sundhed at vælge fødevarer, der ikke er sprøjtede, siger Lisbeth E. Knudsen fra Københavns Universitet.

Ifølge professoren vil risikoen for at blive syg af at spise sprøjtede fødevarer stige med mængden og koncentrationen af sprøjtegift i kroppen.

– Hvis du har et højt niveau af sprøjtegift i kroppen, er der større risiko for at blive syg eller at gøre ens foster sygt, siger Lisbeth E. Knudsen med henvisning til gravide kvinder, som hun anbefaler at spise økologisk.

Eksempelvis insektgiften chlorpyrifos, som 14 ud af 16 af de undersøgte familiemedlemmer havde i urinen før forsøget, udgør en risiko for et foster, fordi chlorpyrifos angriber nervesystemet og kan skade hjernens udvikling. Chlorpyrifos er forbudt at bruge i Danmark, men findes i importeret frugt og grønt.

 

DN: Valget er dit

Undersøgelsen af sprøjtegiftniveauet før og efter 14 dage med økologisk kost er foretaget for Danmarks Naturfredningsforening, der samtidig med offentliggørelsen af resultaterne lancerer kampagnen ’Et Sprøjtefrit Danmark’.

– Det er fuldt ud lovligt i Danmark at bruge sprøjtegift ved dyrkning af frugt og grønt, men forbrugerne har en mulighed for at vælge de sprøjtede fødevarer fra. Det vil vi gerne gøre dem opmærksomme på, siger Ella Maria Bisschop-Larsen, præsident for Danmarks Naturfredningsforening.

For nyligt vedtog et flertal på Christiansborg ellers en ny pesticidstrategi, der tillader flere og mere sprøjtegift.

– Set i lyset af undersøgelsen af de fem familier og alt det, vi i øvrigt ved om, hvordan sprøjtegiftene skader vores miljø og drikkevand, så er det en helt forkert vej at gå. Politikerne burde finde bæredygtige løsninger på landbrugets udfordringer i stedet for at tillade flere sprøjtegifte og et alt for stort forbrug. Det har store konsekvenser for vores sundhed, natur og miljø, siger Ella Maria Bisschop-Larsen.

Pressemeddelelse fra Danmarks Naturfredningsforening

Antallet og koncentrationen af sprøjtegift i urinen er reduceret betydeligt hos fem familier efter, at de har spist økologisk i 14 dage. Professor: Det er forebyggende for sundheden at spise økologisk.

I februar måned lod fem familier sig teste for sprøjtegift før og efter en periode på 14 dage, hvor de skulle spise og drikke økologisk. Undersøgelsen er foretaget for Danmarks Naturfredningsforening.

Før undersøgelsen spiste de fem familier primært konventionelle fødevarer, og her fandt man sprøjtegiftrester i 51 % af urinprøverne. Efter 14 dage med økologisk kost var andelen af urinprøver med sprøjtegift faldet til 23 %, og selve koncentrationen af sprøjtegift var reduceret betydeligt.

– Vi fandt markant færre prøver med sprøjtegift efter 14 dage med økologisk kost. Andelen af analyser, hvor en specifik sprøjtegift lå over gennemsnittet for befolkningen, faldt også fra 32 til ni, fortæller Susanne Nørmark, CEO for TREALIV, der har stået for analysen.

 

Professor: Det nytter

Lisbeth E. Knudsen, der er professor på Institut for Folkesundhedsvidenskab på Københavns Universitet, har set nærmere på familiernes testresultater. Hun glæder sig over, at det gør en forskel at spise ikke-sprøjtede fødevarer.

– Det er glædeligt, at sprøjtegiftene er reduceret hos familierne efter introduktionen af økologisk kost, når vi ved, at majoriteten af de sprøjtegifte, der er testet for, har negative konsekvenser for helbredet. På den måde er det forebyggende for vores sundhed at vælge fødevarer, der ikke er sprøjtede, siger Lisbeth E. Knudsen fra Københavns Universitet.

Ifølge professoren vil risikoen for at blive syg af at spise sprøjtede fødevarer stige med mængden og koncentrationen af sprøjtegift i kroppen.

– Hvis du har et højt niveau af sprøjtegift i kroppen, er der større risiko for at blive syg eller at gøre ens foster sygt, siger Lisbeth E. Knudsen med henvisning til gravide kvinder, som hun anbefaler at spise økologisk.

Eksempelvis insektgiften chlorpyrifos, som 14 ud af 16 af de undersøgte familiemedlemmer havde i urinen før forsøget, udgør en risiko for et foster, fordi chlorpyrifos angriber nervesystemet og kan skade hjernens udvikling. Chlorpyrifos er forbudt at bruge i Danmark, men findes i importeret frugt og grønt.

 

DN: Valget er dit

Undersøgelsen af sprøjtegiftniveauet før og efter 14 dage med økologisk kost er foretaget for Danmarks Naturfredningsforening, der samtidig med offentliggørelsen af resultaterne lancerer kampagnen ’Et Sprøjtefrit Danmark’.

– Det er fuldt ud lovligt i Danmark at bruge sprøjtegift ved dyrkning af frugt og grønt, men forbrugerne har en mulighed for at vælge de sprøjtede fødevarer fra. Det vil vi gerne gøre dem opmærksomme på, siger Ella Maria Bisschop-Larsen, præsident for Danmarks Naturfredningsforening.

For nyligt vedtog et flertal på Christiansborg ellers en ny pesticidstrategi, der tillader flere og mere sprøjtegift.

– Set i lyset af undersøgelsen af de fem familier og alt det, vi i øvrigt ved om, hvordan sprøjtegiftene skader vores miljø og drikkevand, så er det en helt forkert vej at gå. Politikerne burde finde bæredygtige løsninger på landbrugets udfordringer i stedet for at tillade flere sprøjtegifte og et alt for stort forbrug. Det har store konsekvenser for vores sundhed, natur og miljø, siger Ella Maria Bisschop-Larsen.

Pressemeddelelse fra Danmarks Naturfredningsforening

Be the first to comment

Leave a Reply